Tužebník jilmový – bylinný aspirin

Tužebník jilmový roste na vlhkých až mokrých půdách a v okolí vodních ploch. Jeho smetanově zbarvená květenství jsou nepřehlédnutelná – rostlina je běžně asi 150 centimetrů vysoká. Kvete od konce června do začátku srpna a sbírá se rozkvetlá (nebo částečně nakvetlá) nať v délce 10 až 15 centimetrů. Necháme odletět brouky a pak volně rozložíme a sušíme: nať je suchá, když při zlomu slyšitelně lupne.

Sušené květy se používají na čaje, odvary a tinktury.

Nať tužebníku obsahuje silici s obsahem spireinu a gaulterinu, salicylový aldehyd, kyselinu salicylovou, methylsalicyl, flavonové glykosidy, vanilin, heliotropin, třísloviny a další látky.
Tužebník jilmový má široké spektrum účinků: snižuje horečku, má protirevmatické účinky, tlumí bolesti kloubů, je močopudný (léčivý při infekcích močových cest), snižuje otoky tkání, tlumí bolesti hlavy, zastavuje průjmy. Tiší a léčí žaludeční potíže, pomáhá proti pálení žáhy, je vhodný proti zánětům střev a poruchám střevní mikroflóry (po léčbě antibiotiky). Zlepšuje látkovou výměnu.

Nedoporučuje se užívat těhotným ženám, astmatikům a malým dětem. Pokud ho chcete používat dlouhodobě a pravidelně, poraďte se s lékařem.

Zajímavý recept:
Z čerstvých květů tužebníku lze připravit perlivý až šumivý nápoj, který tiší bolesti hlavy. Jedná o bylinný, kvas připravený podobně, jako oblíbená bezová limonáda.
Do čtyř nebo pětilitrové nakládací sklenice vložíme plnou hrst květenství, vymačkáme šťávu z jednoho citronu, omytou kůru rozřežeme a přidáme ke květům. Nalijeme vlažný cukerný roztok (na litr vody 50 g cukru). Rozpustíme „oříšek“ droždí. Na teplém místě necháme 24 hodin kvasit. Pak přecedíme přes husté síto, slijeme do lahví (PET), uzavřeme a dáme do lednice. Vydrží i dva týdny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *