Triky do kuchyně

Bramboráky netradičně

Připravte směs na bramboráky (brambory, vajíčko, mouka, česnek, majoránka, sůl, pepř).

Na plech rozložte listy zelí a na každý dejte malou naběračku těsta,

které se rozlije na placku. Vložte do trouby a pečte, dokud nejsou placky hotové. Listy se vysuší a dodají jim nádhernou vůni a příchuť.

Po vyjmutí z trouby placky potřete rozpuštěným máslem, nebo sádlem.

Olivy ňamňam
Obyčejné vypeckované olivy vylijeme ze sklenic do mísy, několikrát důkladně propláchneme vlažnou vodou a necháme odkapat.

V závislosti na chutích a na vybavenosti kořenek postupně přidáme:

několik rozdrcených stroužků česneku, provensálské koření, bazalku (sušenou, čerstvou nebo obojí), oregano, mletý pepř čtyř barev, špetku chilli

a promícháme. Naložíme do sklenic a zalijeme panenským olejem. Uzavřeme a necháme několik dní odležet v chladu. Je to delikatesa.

Brambora místo mašlovačky

Aby byly palačinky ve francouzském stylu krásně vláčné, použijeme následující trik: před smažením odlijte trochu oleje do misky, omyjte menší bramboru (slupka může zůstat) a rozkrojte napůl.

Půlku brambory napíchněte na vidličku rovnou plochou dolů, namočte v misce s olejem a vytřete tím rozpálenou pánev.

Oloupání vajíček jednoduše

Jak snadno oloupat vajíčka na salát? Uvařená vejce slijeme a zatřeseme jimi v rendlíku ze strany na stranu, aby skořápky popraskaly.

Pak na ně napustíme ledovou vodu a chvíli počkáme.

Voda vnikne pod skořápky a loupání pak jde rychle.

Jak na petržel?

Sklizenou kudrnatou petržel zpracováváme pro pozdější použití takto: svazeček celých stonků propereme ve vodě, otřepeme a ještě vlhkou, neotrhanou nať i s tvrdými stonky vložíme do mikrotenového sáčku.

Rukou vytlačíme většinu vzduchu, sáček zauzlujeme a vložíme do mrazničky. Když je nať úplně přemražená a ztvrdlá, promneme ji, takže se lístky rozlámou, a už jen vyjmeme tuhé stonky. Podobně lze zpracovat i různé bylinky.

To byste do kari neřekli

Kari se hodí do řady pokrmů a zvlášť by je měli užívat ti, kterým už bylo více než padesát let. Koření obsahující kurkumu totiž může sloužit preventivně proti demenci. A rovněž zlepšuje náladu u těch, kdo třeba začínají mít problémy s pamětí. Podle vědců každodenní podávání kurkuminu – účinné látky z kurkumy – výrazně zlepší paměť i vnitřní pohodu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *